Hvad er Jiu-jitsu?

Den Jiu-jitsu vi træner i Hobro har fokus på selvforsvar. Jiu-jitsu stammer fra Japan, hvor det blev udviklet af samuraierne til brug på slagmarken. På trods af de barske rødder, som vores kampsystem har, er den med tiden blevet tilpasset vores nuværende samfund, og i dag er Jiu-jitsu et af de mest tilpassede og afbalancerede selvforsvars-systemer der findes.

I vores Jiu-jitsu afpasser vi altid vores forsvar til angrebets karakter. Det vil sige at vi kun bruger den magt der er nødvendig for at vi kan forsvare os og undslippe faren. Generelt set har vi også stor fokus på hvordan vores angriber kommer ud af konfrontationen – hvis vi kan undgå at skade angriberen, er dette altid den bedste løsning for os.

I Jiu-jitsu anvender man teknik frem for styrke – det betyder at det ikke er den fysisk stærkeste det vinder en konfrontation. Der findes hundredvis af teknikker i Jiu-jitsu, som alle kan kombineres med hinanden. Alle disse kombinationer giver tusindvis af forskellige måder at forsvare sig på. De teknikker der trænes er bl.a. forskellige kast, led-låse, parader, faldteknik, sårbarepunkter (anatomiske svagheder), slag- og sparketeknik mv.

Fotografi af en Samuraier -1860

Må Jiu-jitsu bruges?

Jiu-jitsu må anvendes, men altid som absolut sidste udvej. Generelt set lærer vi altid vores elever, at det er bedre at løbe væk fra angriberen end at tage en konfrontation. Det er altid forbundet med en risiko at anvende jiu-jitsu i praksis, specielt hvis man ikke har trænet jiu-jitsu særlig længe.

Virker det?

Jiu-jitsu virker og er endog meget effektivt. Det skyldes at vores træning er målrettet kun på træning af forsvar. Vi har ikke turneringskampe og stævner hvor vi skal ud og vinde medaljer, så derfor kan hele vores fokus være på at blive dygtige til selvforsvar. Vi træner med andre ord, ikke kampsport. Politi, vagter, kontrollører mv. anvender alle elementer fra Jiu-jitsu, af samme grund som vi gør: teknikkerne virker og de kan anvendes uden at skade modstanderen unødigt.

Hvorfor træne Jiu-jitsu?

Man træner Jiu-jitsu for at opnå en bedre chance i en konfrontation som man ikke ønsker nogensinde skal opstå. Konfrontationer opstå efterhånden alle steder: på gaden, i diskoteket, i trafikken og nu om dage også i vore hjem. Vold, voldtægt og røveri er nogle af de situationer du kan blive bedre til at takle ved at træne Jiu-jitsu. Selvom det tager mange års træning at mestre Jiu-jitsu, bliver man væsentligt bedre stillet i situationen ved at have bare lidt selvforsvars erfaring, i forhold til ingen erfaring.

Udover det rent faglige i at lære Jiu-jitsu vil man også opnå en god kondition og smidighed.

Hvem kan træne Jiu-jitsu?

Jiu-jitsu er for kvinder og mænd, unge og gamle. Alle personer kan deltage og det er aldrig for sent at starte. Der er en minimums alder på 10år for at deltage, da motorikken skal være på et vist niveau.