Selvforsvar i Hobro
I slutningen af 1960érne startede selvforsvar op i Hobro, hvor der var træning hver tirsdag aften på Hobro Søndre Skole. Deltagerne var en lukket kreds af deltagere, som primært kom fra politiet og hjemmeværnet. Initiativtagerne var bl.a. politiassistent Svend Adelstorp og telefonmontør Poul Ejner Jensen. Træningen var baseret på et fælles nordisk selvforsvarssystem »Selvforsvarsmærket«. Et system som bestod af udvalgte teknikker fra Jiu-Jitsu og Judo.
|
|
Den første klub
I 1971 blev det besluttet at oprette en klub, der dengang blev navngivet "Hobro Selvforsvarsklub." Klubbens første formand var Knud Mortensen og klubbens første kasserer Frank Bech holder ud endnu efter 37 år i klubben. De første 5 år af klubbens historie blev der udelukkende undervist i selvforsvarsmærket, og i 1975 erhvervede de første 5 medlemmer i klubben Guldmærket i selvforsvar. Dette år var et vendepunkt i klubbens historie idet de 5 medlemmer begyndte at tage på kurser i Jiu-Jitsu rundt omkring i landet og efterhånden opnåede færdigheder i Jiu-Jitsu, herunder bæltegrader i Jiu-Jitsu.
|
 |
|
Jiu-jitsu kom til Hobro
Da de første medlemmer havde opnået deres tredie bæltegrad (red. grønt bælte), begyndte klubben at udvide træningen med Jiu-Jitsu. I 1981 fik klubben deres første sortbælte bærer i Jiu-Jitsu. I år 1980 flyttede klubben til lejede lokaler i Skibsgade i Hobro, hvor klubbens medlemmer selv stod for ombygning og indretning af lokalerne. Klubben havde til huse her de næste 5 år, hvorefter vi først flyttede træningen til Hobro Søndre Skole og herefter til Hobro Idræts Center. Herefter igen tilbage Hobro Søndre Skole og videre til Hobro Nordre Skole efter nogle år. I dag har klubben til huse i H.I. Bies gamle bryggeribygninger i Hobro.
|
 |
|
Judo blev en del af træningen
Midt i firserne blev træningen udvidet med Judo drevet af Henning Fisker, som startede i klubben og var en meget dygtig Judo udøver, som havde vundet flere mesterskaber. Judo er en kampsport, hvor der kæmpes "mand mod mand" under et givent sæt regler, som sikrer, at der kan udføres længerevarende kontrollerede kampe. De to kæmpere skal forsøge at opnå point ved at kaste eller holde modstanderen. I judo er de centrale elementer kastene og holdegrebene og ikke så meget selvforsvar. I Judo har man i modsætning til Jiu-Jitsu mulighed for at deltage i turneringer mod andre kæmpere. Desværre kom Henning Fisker alvorligt til skade med benbrud i en Judokamp, der medførte, at han måtte opgive Judoen. Klubbens navn ændres til "Hobro Jiu-Jitsu og Judoklub" og antallet at medlemmer er i disse år på ca. 100. Jiu-Jitsu tager sigte på at medlemmerne lærer at forsvare sig selv mod vold, og mesterskaberne foregår ikke som kamp på en judomåtte dertil er teknikkerne for farlige. I stedet afholdes mesterskaber som reaktionsbaner i naturen med skjulte angribere. Der afholdes en reaktionsbane om dagen og en om natten, Den deltager, der opnår flest point på banens ca. 15-20 angrebsposter, vinder mesterskabet. Nu kan en reaktionsbane om natten byde på lidt af hvert - specielt husker jeg et mesterskab midt i firserne, der blev afholdt i Silkeborg skovene, hvor en af angrebsposterne om natten var både uhyggelig og lusket. Det, man som deltager mødte, var en voldsmand, der sad ovenpå, et offer og det så ud som om, han tog kvælertag. Samtidig så offeret lidt underlig ud i ansigtet men det var jo mørkt, så jeg registrerede ikke helt situationen. Jeg anvendte et kombineret hår og næse greb og trak voldsmanden væk fra sit offer i samme sekund rejser offeret sig, som har en nylonstrømpe over hovedet, og stikker mig med en meget stor kniv. Så jeg måtte som mange af de andre deltagere erfare, at alt ikke altid er, som det ser ud til. Hobro Jiu-Jitsu Klub har været arrangør af danmarksmesterskabet i Selvforsvar og Jyske mesterskaber i Jiu-Jitsu og har gennem mange år haft medlemmer, der har vundet medaljer til mesterskaberne.
|
|
|
 |
|
|